Stofvrij Stralen, kogelstralen, Blastrac stralen, straalbanen
Stofvrij Kogelstralen

Stofvrij kogel stralen

Stofvrij stralen wordt o.a. toegepast op betonvloeren voor het opruwen van het oppervlak ter verkrijging van een goede hechting voor coatings, gietvloeren e.d.  Ook voor het verwijderen van oude coatings van betonvloeren, vervuiling op vloeren, belijning etc. is dit een geschikte techniek.

Een minder vaak voorkomende, maar ook zeer goed werkende, toepassing is het stralen van een combideklaag ter verwijdering van de aan de bovenzijde van het wegdek aanwezige cementhuid welke ontstaat tijdens het afgieten met een cement emulsie van de ZOAB constructie. De combideklaag wordt vaak toegepast bij opstelvakken voor kruisingen e.d. Daar er juist bij dit soort wegvakken veel wordt geremd is het niet wenselijk dat hier een gladde situatie ontstaat door de aanwezige cementhuid.

Hiernaast een duidelijke weergave van hoe het in zijn werk gaat!!  Bij het stofvrij stralen, Blastrac stralen ofwel kogelstralen, zoals de bewerking over het algemeen wordt omschreven, worden stalen kogeltjes door de straalmachine met grote snelheid tegen de vloer gegooid. Op het punt van impact ontstaat een kleine oneffenheid op de vloer, door de grote hoeveelheid kogeltjes die de vloer treffen ontstaat een effen straalbeeld.

Stofvrij stralen wordt dus ook vaak toegepast op betonnen oppervlakken waarop een coating hechtend moet worden aangebracht of bijvoorbeeld een dakbedekking moet worden verlijmd.

De naam van de techniek zegt het al: De uitvoering wordt stofvrij uitgevoerd en kan daarom ook in een binnen omgeving worden uitgevoerd zonder de uitvoering te belasten met stofoverlast.

Toepassingen:

Stofvrij stralen wordt door Moru toegepast bij:

  • Opruwen nieuwe en bestaande betonvloeren t.b.v. hechting coating of verlijmen van!
  • Verwijderen van oude, dunnere coatings van betonvloeren
  • Verwijderen van cementhuid van beton maar ook van Combideklagen op (rijks) wegen
  • Verwijderen van zeer zware vervuiling  op betonvloeren

Straalbanen:
Een van de mindere eigenschappen van de standaard straaltechniek is dat hierbij straalbanen ontstaan in het gestraalde oppervlak. Deze straalbanen ontstaan doordat op de overlap van “straalbanen” het oppervlak tweemaal geraakt wordt en dus dieper beschadigd raakt dan het gedeelte waarop geen overlap plaats vind. Voor de dikkere overlagingen, zoals  een gietvloer, een dikkere PU vloer of lijmlagen o.i.d., is dit over het algemeen geen enkel probleem. Bij de toepassing van dunne coatings kan dit echter wel een issue worden daar de straalbanen dan door de coating heen zichtbaar blijven tenzij de vloer eerst wordt “geschrapt” waarmee de oneffenheden in de vloer worden gevuld met een kunststof reparatie middel. Dit geeft echter een behoorlijke kosten verhoging, en een langere doorlooptijd, van de werkzaamheden.

Alternatieven bij dunne coatings:
Voor het voorbehandelen van betonvloeren ten behoeve van het verkrijgen van een goede hechting voor het aanbrengen van dunnere coatings bestaan gelukkig prima alternatieven.

  1. Als eerste kan de opdrachtgever dan denken aan het diamant schuren van het oppervlak. Deze techniek wordt door de meeste fabrikanten en applicateurs van vloercoatings erkend als een kwalitatief uitstekende voorbereiding van betonnen oppervlakken en heeft als voordeel dat er dus absoluut geen banen zichtbaar worden in het oppervlak.
  2. De tweede methode is een geheel nieuwe manier van kogelstralen waarbij de toegepaste techniek het mogelijk maakt om het stralen uit te voeren zonder straalbanen. De voor deze techniek in te zetten apparatuur  is echter duurder dan de “conventionele” straalmachines en zijn ook qua afmetingen moeilijker inzetbaar.

Oppervlakken die wij kunnen stralen:

Door ons gestraalde projecten:

Start typing and press Enter to search