#diamantpolijsten, #Betonpolijsten,
Diamant polijsten

Diamant polijsten

Wanneer de term polijsten wordt gebruikt dan praten wij eigenlijk over fijn schuren. Voor polijsten worden dan ook vaak dezelfde machines en technieken gebruikt als bij schuren met als grootste verschil de “korrel” grootte waarmee wordt geschuurd.

diamant schurenOp de afbeelding hiernaast een illustratie van diamant schuren met als resultaat een geschuurd oppervlak. Een goed geschuurd oppervlak is een vlak maar, afhankelijk van het toegepaste gereedschap, nog ruw oppervlak waarin de schuurkrassen nog voel/zichtbaar zijn. Deze schuurbewerking wordt meestal toegepast als voorbereiding voor een volgende bewerking of overlaging met bijvoorbeeld een coating.

diamant polijstenNadat een oppervlak met diamant schuren is vlak geschuurd en oneffenheden of ongewenste ruwheid is weggenomen kan dit oppervlak met steeds fijner schuren\polijsten op glans worden gebracht. Hiernaast ziet u een illustratie van diamant polijsten. Diet gebeurt dus met een fijnere korrel(#) en geeft als resultaat een fijner oppervlak.

Voor het polijsten van steenachtige en/of steenhoudende oppervlakken wordt meestal gebruik gemaakt van schuurmaterialen / gereedschappen bestaande uit een combinatie van industriële diamant en een op het te polijsten materiaal afgestemde binding. Deze binding bestaat uit een metaal legering of een kunsthars binding afhankelijk van de “korrel” grootte, de gewenste fijnheid van afwerking (gewenst glans niveau) en het te polijsten materiaal. Op sommige materialen kan een nog hogere glans worden verkregen door het toepassen van polijst poeders en pasta’s.

Het gewenste resultaat van diamant polijsten wordt in de volksmond vaak aangeduid met termen als “gezoet”, “fijn gezoet” of hoogglans. Dit zijn allen termen waarbij de klant een bepaalde verwachting heeft die de applicateur moet vertalen naar een technische omschrijving zodat de werkzaamheden correct en naar wens van de klant kunnen worden uitgevoerd.

Toepassingen:

Diamant polijsten wordt door Moru toegepast op bijna alle steenhoudende oppervlakken zoals:

Enkele voorbeelden van diamant gepolijste oppervlakken:

Diamant polijsten van een natuursteen vloer
Hoogglans natuursteen
Diamant polijsten
Hoogglans beton
Diamant polijsten
Gezoet beton
Diamant polijsten natuursteen
Gezoet natuursteen

Door het diamant polijsten verkrijgt een oppervlak meer kleur en glans. Dit wordt veroorzaakt door het maken van steeds fijnere krassen in het oppervlak. Met polijsten worden nog steeds krassen gemaakt in het oppervlak, alleen zijn deze niet meer met het blote oog waarneembaar. Door deze fijne krassen kan het licht in de omgeving verder “in” het oppervlak schijnen waardoor wij meer kleur en structuur in het gepolijste materiaal kunnen waarnemen en wordt het op het oppervlak schijnende licht niet verstoord door krassen waardoor er dus meer licht door het oppervlak wordt gereflecteerd wat wij dan weer glans noemen.

Hoeveel glans een gepolijst oppervlak krijgt wordt bepaald door een veelvoud van factoren: U bepaalt de glans!

  1. Glans polijsten op een oppervlak bij de toepassing van diamant polijsten bestaat eigenlijk uit de volgende som: soort oppervlak * “korrel” grofte diamant gereedschap * type binding diamant gereedschap * gewicht polijst machine * maximaal toerental polijstmachine * nat of droog techniek * uren inzet.
  2. Hardheid van het oppervlak: Hoe harder het oppervlak hoe hoger de te bereiken glans, hoe zachter het oppervlak hoe moeilijker om (enige) glans op het oppervlak te verkrijgen.
  3. Diamant techniek: Diamant gereedschappen bestaan uit een binding met daarin een zeving van industriële diamant in een bepaalde korrel grofte.
    Deze twee componenten worden in een bepaalde samenstelling samengevoegd en geperst.
    De fijnheid van de “korrel”, oftewel grofte van de diamant, wordt aangeduid met het teken “#” (bv: #200 = dus korrel 200). Welk resultaat met deze bepaalde korrel wordt behaald is mede afhankelijk van te type binding dat wordt toegepast.
  1. Gereedschappen: Om een oppervlak te kunnen polijsten en ook een economische productie te realiseren dient een polijst machine een behoorlijk eigen gewicht te hebben in combinatie met het benodigde (soms hoge) toerental. Het gaat hier overigens niet altijd om grootte van de machine maar wel om relatie tussen afmetingen van het te polijsten oppervlak en de machines.
  2. Techniek: bij het gebruik van standaard polijstmachines draaien de diamant gereedschappen vaak alleen rond. Dit kan voldoende zijn maar geeft op grotere oppervlakken vaak een onrustig, oftewel niet egaal, glansbeeld. Hiervoor dienen schuurmachines met een planataire techniek te worden toegepast.
  3. Diamant polijsten kan, afhankelijk van materiaal, zowel nat als droog worden uitgevoerd. De keuze voor het nat of draag uitvoeren van het diamant polijsten is van meerdere factoren afhankelijk.

Oppervlakken die wij kunnen polijsten met diamant:

Onze projecten met Diamant polijsten

Start typing and press Enter to search