Betonvloer impregneren

 In Blog

Betonvloer impregneren: Over het impregneren van betonvloeren bestaat regelmatig onduidelijkheid. Dit wordt veroorzaakt door een verwarrend gebruik van de term impregneren! Impregneren is letterlijk het doordringen van materiaal met een vloeistof.  De term wordt echter ook vaak gebruikt voor producten die (gedeeltelijk) laagvormend zijn en dus geen echte impregnatie middelen.

Hierbij dringt de vloeistof dus IN het materiaal, in dit geval de beton, en vormt hier een beschermende laag IN de beton. Deze beschrijving laat dus geen ruimte over voor een laagvormend product. Immers een laagvormend product, zoals de verkrijgbare sealers, vormt een laag OP het materiaal, in dit geval beton, en vormt dus een beschermende laag OP de betonvloer.

Beide producten, impregneer en sealer, hebben een beschermende werking maar er zijn wel grote verschillen tussen beide producten, los van kwaliteit en juiste applicatie, die duidelijk benoemd dienen te worden.

Een impregneer product gaat dus in de vloer en:

  1. Is niet laagvormend
  2. Is dus niet zichtbaar aan het oppervlak
  3. Heeft geen invloed op de kleur en textuur van het oppervlak
  4. Is niet aan slijtage door mechanische belasting onderhevig.
  5. Is niet (altijd) in staat om vlekvorming aan het oppervlak van de betonvloer te voorkomen

Terwijl een sealer op de vloer ligt en:

  1. Laagvormend is
  2. Zichtbaar is aan het oppervlak
  3. Invloed heeft op de kleur en glans van het oppervlak
  4. Onderhevig is aan slijtage door mechanische belasting
  5. Door de laagvorming de hoogst mogelijke bescherming tegen vlekken geeft

Naast het hierboven omschreven onderscheid bestaan er ook veel verschillen in kwaliteit en soorten impregnatie middelen. Vooral  het verschil in soorten, lees eigenlijk de werkzame stoffen, bepaalt of een product goed of slecht is.

Specifiek voor betonvloeren is het zo dat de impregneer goed in de vloer moet kunnen indringen om zijn werk te doen. Om diep in een betonvloer te kunnen indringen mag de moleculaire samenstelling van het impregneer product niet te grof zijn want anders blijft de impregneer bovenop de vloer liggen en kan deze zijn werk niet doen. Een impregneer die bovenop een vloer ligt is nog geen sealer want daar is het product niet voor gemaakt en zal dus snel van de vloer worden afgelopen zonder effect op de vloer te hebben gehad.

Wanneer u meer wilt weten over het impregneren van betonvloeren dan kunt u deze informatie vinden op onze website: https://www.moru.nl of op een van de onderliggende pagina’s over beton impregneren of onze pagina over onze InTelliSeal producten.

Met vriendelijk dank voor uw aandacht,

Jeroen Ruitenbeek

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

DIN 15185, Supervlak, onvlakke betonvloer, vlakheids correcties betonvloer